Skip to main content

Временска капсула пронађена је у згради бившег хотела у Бачкој Тополи

У току су радови на реконструкцији некадашњег хотела у Бачкој Тополи. Радници који тренутно изводе радове, приликом рушења једног од зидова, пронашли су писмо у стакленој боци, односно временску капсулу, коју су предали Дому културе општине Бачка Топола коме је поверена координација радова. Писмо је написао Лајош Кишкарољ, рођен 1903. године, који је некада био трговац, али је у августу 1957. године, када је писмо написано, радио као руководилац 10 зидара током радова на изградњи хотела, када је започета градња другог спрата.kapszula

Директорка Дома културе општине Бачка Топола потражила је потомке Лајоша Кишкароља, а како се испоставило, његов син, 96-годишњи Роберт Кишкарољ, и даље живи у Бачкој Тополи. Председник општине Адриан Сатмари, заменик председника општине Нимрод Томик и Тимеа Чипе, директорка Дома културе, посетили су Роберта и поклонили му урамљену копију очевог писма. Одлучено је да се оригиналан примерак врати у зид садашњег административно-друштвеног комплекса, тако да временска капсула остане на свом изворном месту за будуће генерације.

Лајош Кишкарољ кратко, али јасно је описао тадашњу ситуацију. Подрум хотела и део приземља су већ били завршени 5 година пре писања писма, али је због недостатка средстава градња накратко паузирана. Напомиње и да је на овом месту некада стајала кућа Патаки Маце, у којој су биле и продавнице, радионице и кафана, али се ова зграда више није уклапала у околину, па ју је град експроприсао и почели да граде хотелску зграду.  Патаки Маца је обештећена другим некретнинама. У време писања писма, тамо је радило око 60 радника, од којих је 10 руководио Кишкарољ. Записао је и имена и датуме рођења неких зидара: Јожеф Хајбок (1903), Иштван Бодор (1918?), Лајош Ерчи (1919), Јанош Ковач – Дора (1925), Антал Мајорош (1929).

Општина Бачка Топола и Дом културе општине Бачка Топола и овим путем се захваљују извођачу радова на очувању и предаји временске капсуле.

kapszulakapszula