Ugrás a tartalomra

Időkapszulát találtak az egykori topolyai hotel épületében

Zajlanak az egykori topolyai hotel átépítési munkálatai. A jelenleg ott dolgozó munkások az egyik fal megbontásakor egy üvegbe rejtett levelet, azaz egy időkapszulát találtak, melyet átadtak a munkálatok koordinálásával megbízott Művelődési Háznak. A levelet az 1903-ban született Kiskároly Lajos írta, aki korábban kereskedő volt, de 1957. augusztusában, a levél írásakor, 10 kőműves vezetőjeként dolgozott a hotel építési munkálatainál, akkor éppen a második emelet készült.kapszula

A Művelődési Ház igazgatónője felkereste Kiskároly Lajos leszármazottjait, s mint kiderült fia, a 96 éves Kiskároly Róbert, ma is Topolyán él. Szatmári Adrián Topolya községi elnöke, Tomik Nimród, a községi elnök helyettese és Csípe Tímea, a Művelődési Ház igazgatónője meglátogatták Robi bácsit és ajándékba adták neki édesapja levelének bekeretezett másolatát. Úgy döntöttek, hogy az eredeti példányt visszaépítik az immár közösségi-közigazgatási épületkomplexum falába, hogy az időkapszula eredeti helyén, a későbbi generációknak is megmaradjon.

Kiskároly Lajos röviden, de érthetően vázolja az akkori helyzetet. Már 5 évvel a levél írása előtt elkészült a hotel pincéje és a földszint egy része, azonban pénzhiány miatt az építés egy ideig szünetelt. Azt is megemlíti, hogy korábban ezen a helyen állt Pataki Maca háza, melyben üzletek, műhelyek és kocsma is helyet kapott, de ez az épület már nem illett a környezetébe, ezért a város kisajátította és a helyén kezdték felépíteni a hotel épületét. Pataki Macát más házakkal kárpótolták. A levél írásakor körülbelül 60 munkás dolgozott ott, közülük 10-et vezetett Kiskároly. Néhány kőműves nevét és születési dátumát is leírta: Hajbók József (1903), Bodor István (1918?), Ercsi Lajos (1919), Kovács János – Dora (1925), Majoros Antal (1929).

A topolyai Önkormányzat és a Művelődési Ház ezúton is szeretné háláját kifejezni a kivitelezőnek, hogy az időkapszulát megőrizték és átadták.

kapszulakapszula

Desni baner