Skip to main content

Месна заједница Криваја

Званичан назив установа: Месна заједница Криваја

Адреса: Вука Караџића 14., 24341 Криваја

Број телефона: 024/ 4724-017

Е-маил адреса: mzkrivaja@stcable.net 

Друштвене мреже:  Facebook - naselje Krivaja


КРИВАЈА је насеље у општини Бачка Топола у Севернобачком округу, у Србији, регистровано тек 1982.г. Ново савремено радничко насеље изникло је на простору Пољопривредног добра „Криваја“, газдинства богате традиције у ратарењу, свињогојству, говедарству и овчарству. „Криваја“ је све до 1957.г. била државна ергела.

Криваја се сместила на падинама Телечке висоравни, на надморској висини 115 метара, с прелепом околином између водотока реке Криваје, с вештачким језером и таласастим тереном богатим високом, ниском и пернатом дивљачи. Урбано је веома лепо уређено и личи на својеврстни парк саздан од пространих травњака и десетине врста разног дрвећа.  Налази се у непосредној близини Бачке Тополе (12 км), а од Сомбора је удаљена (32 км), а од Суботице (45 км). Према попису из 2011.г. било је 653 становника.

Криваја располаже свим потребним институцијама савременог насеља – школа, дом здравља, пошта, продавница, спортским теренима (3 фудбалска и кошаркашки терен са трибинама и рефлекторима), кугланом, хотелом, биоскопском салом са 300 седишта али због лоше приватизације, време и политика су учиниле своје па су остале да раде само поједине институције (школа, пошта, Дом здравља).

Најпрепознатљивији симбол Криваје је каштел „Криваја“, летњиковац који је изграђен крајем XИX века на пољопривредном добру Криваја, припадао је велепоседнику Балинту Фернбаху. Дворац је смештен у пространом парку који се простире на око 3 ха површине.  У парку се налазе столетна стабла четинара и лишћара и вештачко језеро које употпуњује парк. Међутим зуб времена нагриза ово старо и лепо здање које је прави украс насеља , општине Бачка Топола и околине.