Ugrás a tartalomra

Krivaja Helyi közösség

Az intézmény hivatalos elnevezése: Krivaja Helyi közösség

Cím: Vuk Karadžić 14., 24341 Krivaja

Telefonszám: 024/ 4724-017

E-mail cím: mzkrivaja@stcable.net 

Közösségi oldalak: Facebook - naselje Krivaja


KRIVAJA je naselje u opštini Bačka Topola u Severnobačkom okrugu, u Srbiji, registrovano tek 1982.g. Novo savremeno radničko naselje izniklo je na prostoru Poljoprivrednog dobra „Krivaja“, gazdinstva bogate tradicije u ratarenju, svinjogojstvu, govedarstvu i ovčarstvu. „Krivaja“ je sve do 1957.g. bila državna ergela.

Krivaja se smestila na padinama Telečke visoravni, na nadmorskoj visini 115 metara, s prelepom okolinom između vodotoka reke Krivaje, s veštačkim jezerom i talasastim terenom bogatim visokom, niskom i pernatom divljači. Urbano je veoma lepo uređeno i liči na svojevrstni park sazdan od prostranih travnjaka i desetine vrsta raznog drveća.  Nalazi se u neposrednoj blizini Bačke Topole (12 km), a od Sombora je udaljena (32 km), a od Subotice (45 km). Prema popisu iz 2011.g. bilo je 653 stanovnika.

Krivaja raspolaže svim potrebnim institucijama savremenog naselja – škola, dom zdravlja, pošta, prodavnica, sportskim terenima (3 fudbalska i košarkaški teren sa tribinama i reflektorima), kuglanom, hotelom, bioskopskom salom sa 300 sedišta ali zbog loše privatizacije, vreme i politika su učinile svoje pa su ostale da rade samo pojedine institucije (škola, pošta, Dom zdravlja).

Najprepoznatljiviji simbol Krivaje je kaštel „Krivaja“, letnjikovac koji je izgrađen krajem XIX veka na poljoprivrednom dobru Krivaja, pripadao je veleposedniku Balintu Fernbahu. Dvorac je smešten u prostranom parku koji se prostire na oko 3 ha površine.  U parku se nalaze stoletna stabla četinara i lišćara i veštačko jezero koje upotpunjuje park. Međutim zub vremena nagriza ovo staro i lepo zdanje koje je pravi ukras naselja , opštine Bačka Topola i okoline.