Ugrás a tartalomra

Topolya Község Múzeuma

Az intézmény hivatalos neve: Topolya Község Múzeuma

Cím: Titó Marsall 60, 24300 Topolya

Telefonszám: 024/716-093

Postacím: topmuz@gmail.com

Internet oldal: topmuz.rs

Društvene mreže: Facebook - muzejbacketopole

                             Instagram - municipalmuseumofbackatopola

                             Youtube - Muzej opštine Bačka Topola / Topolya Község Múzeuma


Muzej opštine Bačka Topola je smešten u nekadašnjem baroknom kaštelu, koji je baron Pal Krai dao sagraditi između 1800. i 1802. godine. U prizemlju zgrade se nalazi stalna postavka „Velikani”, koja predstavlja nekadašnje poznate ličnosti opštine Bačka Topola: lekara dr Janoša Hadžija, naivnog slikara Petera Kukaca Nađapatija, likovne umetnike Petera Bičkeija i Jožefa Ača, književnicu Eržebeta Juhas, pozorišnu rediteljku Maru Dimitrijević Lustig, etnologa i pesnika Ferenca Tota, maratonca Pala Skenderovića, kao i arheološki materijal iz Bačke Topole čije j otkriće povezano sa imenom arheologa Lasla Sekereša. Kancelarija i zbirka udruženja Umetnička kolonija Bačka Topola se takođe nalazi u prizemlju.

Sale na spratu baroknog kaštela služe za privremene izložbe, muzičke večeri, edukativna predavanja, dečje programe i muzejske radionice. U jednoj od prostorija na spratu se nalazi biblioteka arhitekte dr Imreta Harkaija (1952–2004), u kojoj posetilac, istraživač može na licu mesta da pročita knjige o arhitekturi, etnologiji i zaštiti spomenika na mađarskom, srpskom i engleskom jeziku.

Muzej je zadužen za prikupljanje, obradu, čuvanje, skladištenje, digitalizaciju i predstavljanje svih predmeta, rukopisa, fotografija i dokumenata vezanih za opštinu Bačka Topola. Ustanova prikuplja i čuva i zaostavštine nekadašnjih poznatih ljudi koji su rođeni u opštini ili su delovali u ovom kraju. Istraživači takođe imaju pristup celom ovom materijalu.