Biblioteka "Eržebet Juhas"

Fond Narodne biblioteke iz Bačke Topole i njenih šest ogranaka broji 123.000 naslova. Osim knjiga, pruža  i razne druge informacije za potrebe opštine Bačka Topola, odnosno njenih približno 40.000 stanovnika.


Biblioteka se nalazi u centru Bačke Topole u zgradi nekadašnjeg rabinata. Zgrada je u vlasništvu Mesne zajednice Bačka Topola i njenim sredstvima se i održava. Biblioteka je budžetska ustanova čije je osnivač Opštinska samouprava koja i brine o nesmetanom funkionisanju i važnosti šest decenija duge tradicije bibliotekarstva u našoj sredini.
U periodu između 2003. i 2005. godine uspeli smo da, uz pomoć osnivača, Mesne zajednice i donacija,  renoviramo unutrašnjost biblioteke, takođe i do tada neiskorišćeni tavanski prostor. Renoviranjem tavanskog prostora dobili smo korisnu površinu od 220 m², salu za priredbe kapaciteta od 80 osoba, namenjeno za književne večeri, dečije igraonice, izložbe i razne druge kulturne manifestacije koje zadovoljavaju potrebe čitalaca i posetilaca.

 U prostorijama namenjenim za čuvanje zaostavština nalazi se i zaostavština pisca iz Bačke Topole, Juhas Eržebet.

Naša ustanova raspolaže kablovskim internetom od 2004. godine što omogućava brzu uslugu i informaciju za sopstvene potrebe, takođe i učenike osnovnih i srednjih škola i studente. Planiramo osposobljavanje internet sobe u kojoj će korisnici samostalno koristiti računare. Nadamo se da će  ovakva savremena usluga pomoći mladima da što lakše i brže dođu do željene informacije što bi neposredno uticalo na njihov ostanak u sredini iz koje potiču.

Biblioteka ima šest ogranaka u okolnim naseljima: Pačir, Stara Moravica, Bajša, Panonija, Novo Orahovo i Gunaroš. Na  svim manifestacijama koje se organizuju u njihovim naseljima ogranci aktivno učestvuju.

Kontakti:

Bačka Topola: Glavna ulica 16., tel.: 024/711-725,
e-mail: bibltop@stcable.net, web:  www.bibltop.org     

Stara Moravica: Boris Kidrič 20, tel: 024/741-022

Bajša: Trg oslobođenja 66.

Gunaroš: OŠ „Doža Đerđ", e-mail: osdoza@stcable.net

Pačir: Trg Maršala Tita 5.

Panonija: OŠ „Bratstvo-Jedinstvo", Trg Lenjina 1.

Novo Orahovo: Košut Lajoša 2., 024/723-023, 064/519-455