Juhász Erzsébet könyvtár

A topolyai Népkönyvtár és 6 fiókkönyvtára 123.000 kötetes állományával egy közel 40 ezres közösséget lát el könyvekkel és egyéb információkkal. A Népkönyvtár épülete Topolya központjában van, az egykori rabbinátus épületében, amely ma a topolyai helyi közösség tulajdona. Alapítónk és működtetőnk a topolyai önkormányzat, amely kiemelt fontosságúnak tartja a több mint hat évtizedes múlttal rendelkező intézmény működtetését.Az épület tulajdonosi jogával rendelkező topolyai Helyi Közösség a könyvtár épületének fenntartója. 2003 és 2005 között önkormányzati és pályázati eszközökből, továbbá a helyi közösség anyagi támogatásával felújítottuk az épület belső tereit, továbbá az addig kihasználatlan padlásteret, ami által közel 220 négyzetméteres hasznos felületet kaptunk. A mintegy 80 személy befogadására alkalmas teremben irodalmi esteket, játszóházakat, kiállításokat és egyéb rendezvényeket tartunk, s minderre – a könyvtár által megfogalmazott célkitűzések szellemében – megvan a közösség érdeklődése és igénye is.

 

Külön teremben őrizzük a gondjainkra bízott hagyatékokat, így Juhász Erzsébet írói hagyatékát is.
Intézményünk 2004 februárja óta  rendelkezik kábelinternet hozzáféréssel, s internetes szolgáltatásaink (információk felkutatása, kinyomtatása az olvasók részére) nagy visszhangra találtak elsősorban a középiskolás korosztály, valamint az egyetemi hallgatók körében. A jövőben szeretnénk egy internetes szoba kialakításával fejleszteni ilyen irányú tevékenységünket. Egy ilyen korszerű könyvtári szolgáltatás az intézmény fejlődése mellett elősegítené a fiatalok tájékozódását, s közvetve hozzájárulhat ittmaradásukhoz is.

A topolyai Népkönyvtárnak hat fiókkönyvtára van a környező településeken: Pacséron, Bácskossuthfalván, Bajsán, Pannónián, Zentagunarason és Gunarason. Ezek a fiókkönyvtárak a települések művelődési életének szervezésében is aktívan szerepet vállalnak.

 

Elérhetőségek:

Topolya: Fő utca 16., tel.: 024/711-725, e-mail: bibltop@stcable.net, web:  www.bibltop.org     

Bácskossuthfalva: Boris Kidrič 20, tel: 024/741-022

Bajsa: Felszabadulás tér 66.

Gunaras: Dózsa György Általános Iskola, e-mail: osdoza@stcable.net

Pacsér: Tito Marsall tér 5..

Pannónia: Testvériség-egység Általános Iskola, Lenin tér 1.

Zentagunaras : Kossuth Lajos 2., 024/723-023, 064/519-455